My ma het 4 reëls vir ‘n betekenisvolle, vervulde lewe_ ‘n Gelukskenner sê sy is lief vir hulle

Solank as wat ek kan onthou, het ek die geheim van geluk geken – of, ten minste, my ma se vier reëls vir ‘n gelukkige lewe. Dit is generasie: My Nonni het oorspronklik die eerste drie reëls vir my ma gegee toe my ma 6 jaar oud was. “Kinders het so min krag in hul lewe,” het Nonni later vir haar dogter gesê. “Ek wou hê jy moet voel jy het ‘n bietjie oor joune.” My ma het die vierde reël bygevoeg en dit aan my en my suster oorgedra: Doen wat jou gelukkig maak. Jy kan enigiets in hierdie wêreld doen wat jy regtig wil doen. Jy hoef niks in hierdie wêreld te doen wat jy nie regtig wil doen nie. Internet omdat jy iets kan doen, beteken dit nie jy moet nie. Jy kan óf instemmend knik óf reeds probeer om gate te steek. Jy hoef niks in hierdie wêreld te doen wat jy nie regtig wil doen nie? Vertel dit aan die Inner Income Service wanneer jy ophou om jou belasting in te dien. Ek sal daardie argument ‘n oomblik aanpak. Eerstens wil ek ‘n gelukskenner se mening hê: Is my ma op die regte pad? “Ek is mal oor hierdie reëls,” sê Stephanie Harrison, stigter van die start van geluk en welstand The New Pleased. “Dit klink soos uitstekende stukkies wysheid wat gebruik kan phrase om iemand op ‘n aantal verskillende maniere te lei om meer betekenis en vervulling te vind.”

Doen wat jou gelukkig maak

Die eerste reël is eenvoudig, indien nie altyd maklik nie: Herken wat vir jou tevredenheid en vervulling convey, en soek daardie dinge uit. “As jy twyfel, keer terug na hulle,” sê my ma. “Dit is die belangrikste reël.” Dit beteken nie alles laat vaar en ‘n hedonis phrase nie. Niemand is voortdurend gelukkig nie, en as dit jou doelwit is, kan die gewone op-en-afs van die lewe jou dalk teleurgesteld en self-twyfel laat. Dink aan rolprentkarakters wat hulself in hul werk werp, of herehuise of sportmotors koop, in die hoop dat rykdom en invloed alleen hulle uiteindelik gelukkig sal maak. Dit werk nooit nie. Die reël eggo eerder die sielkundige konsep van “prioritisering van positiwiteit,” sê Harrison. As jy aktiwiteite en interaksies in jou dag inbou wat jou betrek – assist om jou verhoudings te verbeter, gee jou ‘n gevoel van persoonlike groei, skep klein vonkies van genot – sal jy gelukkiger aan die ander kant uitkom. As jou werk jou nie gelukkig maak nie, byvoorbeeld, vind uit watter werktake vir jou die betekenisvolste voel en steun daarop. Of, in die woorde van elke sportafrigter wat ek al gehad het, fokus op die proses, nie die uitkoms nie. “Neem kennis van die klein oomblikke wat vir jou vreugde en vervulling convey,” sê Harrison. “En dan as jy eers na daardie lys kyk, kan jy start dink, ‘OK, hoe kan ek dit meer gereeld in my dag maak?’.”

Jy kan enigiets in hierdie wêreld doen wat jy regtig wil doen

Hierdie reël het ‘n onuitgesproke tweede helfte: solank jy bereid is om die nodige opofferings te maak. Toe ek 5 was, wou ek ‘n professionele bofbalspeler phrase. Om nou daardie droom na te jaag, om uit te vind hoe om van lessenaarwerk na top-atleet te gaan, sal vereis dat ek my loopbaan, stokperdjies en vriende moet laat vaar, ‘n klomp geld spandeer wat ek nie het nie, en ‘n onbegryplike vlak van moeite aan ‘n ongekende taak. Dit gebeur duidelik nie. Tog, as ek regtig, regtig wou, kan dit tegnies moontlik wees. “Jy is nooit te jonk of te oud nie,” sê my ma. “Soms sal jy ‘n gebrek aan ‘n kombinasie van kennis, ervaring, befondsing en tyd hê – maar as dit vir jou belangrik genoeg is, kan jy daardie dinge kry. Moet dit nooit vergeet nie.” In sielkundige terme sluit dit aan by die konsep van selfdoeltreffendheid, sê Harrison – dat as jy nie glo dat jy iets kan doen nie, jy waarskynlik sal sukkel. Jy kan selfdoeltreffendheid op twee maniere bou, voeg sy by: om te bewys dat jy tot iets in staat is deur uit te gaan en dit te probeer, en om gemotiveer te phrase deur mense wat in jou glo. My ma glo in jou.

Jy hoef niks in hierdie wêreld te doen wat jy nie regtig wil doen nie

Hierdie reël het ook ‘n onuitgesproke tweede helfte: solank jy bereid is om die gevolge van jou dade te aanvaar. Sal die ignorering van daardie vervelige opdrag van jou baas jou verhoed om ‘n bevordering te kry? Sal dit jou verhoudings met jou vriende benadeel om by die huis te bly omdat jy nie wil aantrek en daardie partytjie bywoon nie? “As dit vir jou so belangrik is om nie jou belasting te betaal nie dat jy bereid is om tronk toe te gaan daaroor, dan nee, jy hoef nie jou belasting te betaal nie,” sê my ma. “Ek bepleit nie dat jy enige misdade pleeg nie, let wel.” Basies gaan hierdie reël oor die belangrikheid van die stel van grense. As jy iets vind wat jou nie gelukkig sal maak nie – nie nou nie, nooit ooit nie – keer terug na reël nr. 1. “Deel van ‘n goeie lewe gaan na my mening daaroor om te identifiseer wat jy nie wil doen nie, need dan kan jy fokus op die dinge wat regtig saak maak,” sê Harrison. “Daar is ‘n groot mate van geluk te vinde in die aanvaarding van die realiteit dat jy web een mens is, en jy kan nie alles doen nie. Die idee dat jy kan is dikwels die bron van baie stres en angs.” “In die groot skema van dinge is daar web twee dinge in hierdie wêreld wat jy absoluut hete om te doen,” voeg my ma by. “Asem in. En asem uit.”

Internet omdat jy iets kan doen, beteken dit nie jy moet nie